2. De moderne beurzen

Euronext

Euronext is de primaire beurs in de Eurozone met meer dan 1.300 uitgevende instellingen die samen goed waren voor een beurswaarde van 3.000 miljard euro per eind december 2015.

Euronext exploiteert gereguleerde en transparante effecten-  en derivatenmarkten. Het totale productaanbod van Euronext omvat aandelen, ETFs, warrants & certificaten, obligaties, derivaten, commodities en indices. We komen later in dit boek op die effecten en afgeleide producten terug. Euronext exploiteert nog andere gereguleerde beurzen, Alternext en de Vrije Markt. Daarnaast is er EnterNext, dat toegang tot kapitaalmarkten voor middelgrote en kleinere ondernemingen faciliteert.

Alternext werd in 2005 opgericht met als doel bedrijven met een beurskapitalisatie van 25 tot 75 miljoen euro ook toegang te verlenen tot de beurs en de kapitaalmarkten. Om de beursgang voor deze bedrijven mogelijk te maken werden de toelatingscriteria, de werkingsregels, en de verplichtingen voor deze bedrijven vereenvoudigd. In de regel bestaan de beleggers op Alternext voor 60% uit institutionelen en voor 40% uit particulieren. Om de opvolging van deze markt eenvoudiger te maken werd de Alternext Index gecreëerd. Voor de liefhebbers, zie www.beurs.be/kenniscentrum/vrije-markt.

De Vrije Markt Brussel biedt de (ervaren) beleggers de mogelijkheid om enkele uitgelezen Belgische familiale bedrijven met een toekomstgericht project aan hun portefeuille toe te voegen. In de regel bestaan de beleggers op de vrije markt voor 20% uit institutionelen, en voor 80% uit particulieren.

EnterNext is een dochteronderneming van Euronext die services en ondersteuning biedt bij de financiering en promotie van middelgrote en kleinere ondernemingen. Er zijn 750 middelgrote en kleinere EnterNext ondernemingen genoteerd op de Euronext markten in België, Frankrijk, Nederland en Portugal.

In juni 2014 is het Europese deel van NYSE Euronext als Euronext naar de beurs gegaan. Wie denkt dat er met de handel in aandelen van een bedrijf dat het verhandelen van aandelen mogelijk maakt goed geld te verdienen is, kan zich dus het aandeel Euronext aanschaffen.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top