4. Soorten orders

Limietkoers

Een limietkoers is de maximumprijs waartegen u wil kopen of de minimumprijs waartegen u wilt verkopen. U kunt echter ook een ander soort order doorgeven, bijvoorbeeld een order tegen de beste limiet. Dat order beantwoordt aan een andere strategie. Met dit order kan de uitoefenprijs niet worden bepaald, wat bij een limietorder wel kan. Deze orders worden op de markt uitgevoerd zoals de limietorders maar pas nadat de marktorders en de limietorders met betere limiet zijn uitgevoerd.

 

Marktorders

Voor de echte liefhebber is er het marktorder. Dat heeft het voordeel van absolute prioriteit op alle overige ordersoorten. Maar met dit order heeft u geen enkele controle over de uitoefenprijs aangezien het de onmiddellijke en integrale uitvoering tot doel heeft. Dit ordertype wordt daarom best gebruikt voor effecten die vaak en veel verhandeld worden en die u kost wat kost wil kopen of verkopen.

 

Stoporders

Tot slot zijn er de stoporders, de technisch meest hoogstaande orders. Het stop loss order wordt gebruikt om een mogelijk verlies te beperken. We hebben bijvoorbeeld gekocht aan 100. We hopen uiteraard dat de koers stijgt, anders hadden we het aandeel nooit gekocht. Maar omdat we uiteraard niet zeker zijn, leggen we direct een stop loss order op 90. Het betekent dat we, bij een onverhoopte koersdaling, het verlies beperken tot 10 (100 – 90). We kunnen de stoporders ook aanwenden in geval van winst. We kopen aan 100 en leggen direct een verkooplimiet op 120. Als de koers 120 haalt, zal er automatisch verkocht worden en is de winst veilig. Voor de meer ervaren belegger.

 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top