5. Beursindices

We kunnen op de beurs handelen in individuele aandelen en op die manier een portefeuille samenstellen. Maar het kan ook anders, via beursindices. U kiest dan niet voor enkele geselecteerde aandelen, maar voor een hele korf van aandelen. Op die manier hoeft u zelf geen selectie te maken. U rekent op de algemene stemming van de beurs. Zo’n index is het koersgemiddelde van een aantal aandelen waarmee in één oogopslag de koersbeweging van een markt of een bepaald marktsegment kan worden bekeken. Er bestaat een heel ruim assortiment aan indices.

BEL20

In België is de BEL20 index algemeen bekend als graadmeter van de stemming op de beurs en daarmee van de Belgische economie. De BEL20 index geeft het gewogen gemiddelde weer van de 20 meest verhandelde e­ffecten in Brussel.

Euronext 100

Sinds 3 oktober 2000 worden de Euronext 100 en Next 150 indices berekend. De Euronext 100-index is samengesteld uit de 100 grootste genoteerde bedrijven in Nederland, Portugal, België en Frankrijk gemeten naar marktkapitalisatie (beurswaarde). De Next 150-index is samengesteld uit de 150 ondernemingen die net iets kleiner zijn.

DAX, AEX, CAC40, ...

Die indices zijn uiteraard belangrijk op de Europese financiële markten. Zeker na een aantal belangrijke fusies de voorbije jaren. Maar nog steeds zijn nationale indices van essentieel belang op de grootste Europese beurzen. We denken dan bijvoorbeeld aan de DAX (Deutscher Aktienindex), bestaande uit de 30 grootste Duitse bedrijven die verhandeld worden op de Frankfurt Stock Exchange. Enkele namen: BASF, BMW, Siemens).

De Amsterdam Exchange Index (AEX) is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. Gekende namen zijn er ondermeer de verzekeraars (Aegon en Nationale Nederlanden), de banken (ABN AMRO, ING), maar ook de multinationals als Philips, Royal Dutch en Unilver.

De Franse zweren nog steeds bij hun CAC 40 (Cotation Assistée en Continu). Dat is de aandelenindex van de 40 belangrijkste bedrijven aan de Franse beurs. We spreken dan van aandelen als GDF Suez, L’Oréal en Danone. Maar tot spijt van wie ’t benijdt, is en blijft de Britse Financial Times Stock Exchange Index (kortweg de FTSE 100) de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen. De samensteller van de index was oorspronkelijk een joint venture tussen de krant de Financial Times en de London Stock Exchange. Tegenwoordig is de FTSE een zelfstandige onderneming. Op 3 januari 1984 is de FTSE 100 van start gegaan, met een waarde van 1.000 punten. De grootste namen: BP, HSBC, GSK en Vodafone.

Japanse beleggers volgen vooral de evolutie van de Nikkei. Die index bevat 225 aandelen, genoteerd op de Tokio Stock Exchange. Toen er kritiek kwam op deze index omdat hij een te beperkt deel van de Japanse bedrijfswereld vertegenwoordigt, werd de Topix gecreëerd. Die index omvat de koersontwikkeling van alle 1700 belangrijkste Japanse aandelen.

De Amerikaanse indices leiden de dans

In de Verenigde Staten noemen sommigen de New York Stock Exchange ook ‘the big board’. Maar de belangrijkste beurs is er het best gekend onder de naam Wall Street, naar de straat waar de beurs gelegen is. De beurs is toonaangevend voor de rest van de wereld. Al mogen we het belang van de NASDAQ niet onderschatten. Op die beurs worden vooral aandelen van technologiebedrijven verhandeld. NASDAQ is de afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Er noteren bekende bedrijven als Apple, Cisco en Ebay. Maar financiële bedrijven noteren er niet. Die staan wel in de Dow Jones en de Standard & Poor’s.

De Dow Jones Industrial Average is wellicht de best gekende beursindex ter wereld. Die Dow -er circuleren nog andere Dow’s- wordt gevormd door de koersen van 30 aandelen. Deze index kreeg ondermeer grote bekendheid omdat hij vermeld werd in de meest verspreide beurskrant ter wereld, The Wall Street Journal, trouwens uitgegeven door dezelfde beursexpert Charles Dow. De representativiteit van de Dow Jones staat soms ter discussie. Vermits hij slechts 30 namen bevat, zou hij onvoldoende de globale markt weerspiegelen. Critici hebben hier inderdaad een punt, hoewel grote namen als Boeing, IBM en Disney tot de Dow Jones behoren.

Het belet niet dat de Dow Jones veel concurrentie heeft gekregen. Denk maar aan de Standard & Poor’s 500 waarin de 500 belangrijkste aandelen zijn opgenomen. Of ook nog de NYSE Composite die alle aandelen bevat die verhandeld worden op de NYSE. Verder zijn er de Amex Market Value Index, e Value Line Index, de Russell 2000 en andere.

Waar beleggers vroeger vooral hun toevlucht namen tot gekende markten, dicht bij huis, zien we nu dat aandelen voor sommigen niet exotisch genoeg kunnen zijn. De Hong Kong Hang Seng index heeft geen geheimen meer. In het Oosten trekken heel wat beleggers naar de beurs van Kuala Lumpur, Seoul en Singapore. Maar wie helemaal mee wil zijn, richt zijn pijlen op de beurzen van de zogenaamde BRIC-landen. BRIC is een acroniem uit de economie dat verwijst naar de landen Brazilië, Rusland, India en China, landen die zich in een vergelijkbaar stadium van economische ontwikkeling bevinden. Nog ‘hipper’, het nieuwste snufje, zijn de termen BRICM (inclusief Mexico) of BRICS (inclusief South Africa) en BRICET (inclusief Eastern Europe en Turkije).

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top