Mexicaanse risico's voor Heineken, AB InBev en Ontex door verkiezing Trump

donderdag, 24 november, 2016 - 16

Bierbrouwers Heineken en Anheuser-Busch InBev, en luierfabriekant Ontex krijgen in Mexico mogelijk last van de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat zei analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux tegen ABM Financial News.

De marktvorser sluit niet uit dat door protectionistische maatregelen van Trump, de duurdere dollar, en de verwachte verhoging van zowel de rente als de inflatie de economieën van landen als Mexico en Brazilië zullen worden geraakt, wat direct van invloed kan zijn op de de bierconsumptie in deze landen.

De Centrale Bank van Mexico stelde woensdag de groeiraming voor 2017 van de Mexicaanse economie neerwaarts bij naar een stijging van het bruto binnenlands product van 1,5 tot 2,5 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van een groei van 2,0 tot 3,0 procent.

"De impact van een eventuele groeivertraging in de bierconsumptie in Mexico zal voor Heineken groter zijn dan voor Ab InBev, omdat de bijdrage van Mexico aan het totale bedrijfsresultaat van Heineken 15 procent bedraagt, waar dat bij AB InBev 9 procent is", zei Withagen. "Bovendien zouden importrestricties van de regering Trump ook de export van Mexicaans bier naar de VS direct kunnen treffen", voegde de analist toe.

"Voor Ontex kan de groeivertraging van de Mexicaanse economie een verschuiving van A-merkartikelen naar huismerkartikelen als effect hebben, waarin de Belgische producent via de lokale Grupo Mabe in Mexico overigens ook een sterke marktpositie heeft", merkte Withagen op.

De analist voegde toe dat de devaluatie van de peso van Mexico met vertraging ook een negatieve invloed kan hebben op de inkoop van grondstoffen voor de lokale brouwerijen in Mexico. "Die inkoop gebeurt voor 30 tot 40 procent in dollars", lichtte hij toe.

Hoe groot de negatieve impact van deze ontwikkelingen voor de concerns zal zijn, is volgens Withagen op dit moment moeilijk te becijferen, omdat de concrete invulling van de economische politiek van de regering Trump nog niet bekend is.

Kepler Cheuvreux heeft Heineken en Ontex op de kooplijst en voor AB Inbev een Houden advies.

Pagina's

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top