Stap 4. Waarin moet ik beleggen?

Bankrekeningen, aandelen, obligaties ... waar te beginnen?

Zoals je misschien al gemerkt hebt, zijn er verschillende categorieën van beleggingen en veel van die categorieën geven duizenden keuzes. Het maken van de juiste keuze voor u is geen gemakkelijke zaak.

Het enige grote doel dat u voor ogen moet houden is dat uw vermogen op lange termijn moet renderen. Er zijn echter tijden dat u uw geld ergens moet parkeren voor een korte tijd, ook al heb je dan niet zo een goed rendement. Hier is een overzicht van de meest voorkomende korte termijn beleggingen:

Kortlopende spaardeposito

  • Spaarrekening: Vaak is dit het eerste bankproduct dat mensen gebruiken. Spaarrekeningen brengen een klein beetje rente op, zodat ze een beetje beter doen dan dat stoffige spaarvarken op het dressoir.
  • Geldmarktfondsen: Dit zijn een gespecialiseerde vorm van beleggingsfondsen die investeren in extreem kortlopende obligaties. Geldmarktfondsen betalen meestal meer rente dan een gewone spaarrekening doet, maar u zult minder krijgen dan wat u met kasbons kan verdienen.

Om op lange termijn te beleggen

  • Obligaties: Obligaties zijn er in verschillende vormen. Ze staan bekend als "fixed-income" effecten, omdat de hoogte van de rente van de obligatie elk jaar "vast" is.
  • Aandelen: Een aandeel is een evenredig deel van de eigendom van een bedrijf. Aangezien de waarde van het bedrijf verandert zal de waarde van het aandeel stijgen en dalen.
  • Beleggingsfondsen: Beleggingsfondsen zijn een manier voor beleggers om hun geld te bundelen om zo aandelen, obligaties of iets anders te kopen dat de fondsbeheerder de moeite waard vindt. In plaats van uw geld zelf te beheren, geeft u de verantwoordelijkheid voor het beheer van dat geld aan een professional. Helaas is de overgrote meerderheid van dergelijke "professionals" niet in staat beter te presteren dan de marktindexen.

Pensioenplan

Een aantal bijzondere plannen zijn ontworpen om pensioensparen mogelijk te maken, en bij veel van deze plannen kunt u geld direct van uw salaris storten vóóraleer er belastingen worden op geheven. Werkgevers passen af en toe bij, tot een bepaald percentage van uw salaris. (Pssssst ... dat is wat we liefkozend noemen "gratis geld.") Bij sommige van deze plannen kunt u geld vroegtijdig opnemen zonder een boete, als u bijvoorbeeld wilt een huis kopen. Als vroege opnames niet toegestaan zijn, kunt u geld lenen op de rekening, met uw pensioensparen als onderpand. Het rendement is afhankelijk van waarin belegd wordt want u kunt beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of een combinatie ervan.

Beleggen in aandelen

Het is de moeite waard om een kijkje te nemen naar aandelen want historisch gezien, hebben ze een veel beter rendement dan obligaties en andere beleggingen gehad. In wezen, met een aandeel bent u eigenaar van een deel van een bedrijf. De moderne beurs is een plaats waar ondernemers financiering zoeken voor hun bedrijven met behulp van geld ingezameld bij beleggers. In ruil voor de financiering wordt de belegger een mede-eigenaar van het bedrijf.

Gewone aandelen

Gewone aandelen zijn de meest voorkomende vorm van aandelen die beleggers kopen. Dit is een ideaal beleggingsinstrument voor individuen, want iedereen kan deelnemen; er zijn absoluut geen beperkingen op die gewone aandelen. Iedereen kan meedoen; de jonge, de oude, de slimme, de roekeloze. Gewone aandelen zijn meer dan alleen een stuk papier; ze vertegenwoordigen een evenredig deel van de eigendom van een onderneming - een belang in een echte, levende, ademende business. Door het bezit van aandelen - de meest verbazingwekkende welvaartschepping ooit bedacht (met uitzondering van het erven van geld van een familielid waarvan u nog nooit had gehoord) - bent u een mede-eigenaar van een bedrijf.

Gewone aandelenAandeelhouders bezitten een deel van de activa van de onderneming en een deel van de geld stroom die activa kan genereren. Aangezien de onderneming meer vermogen verwerft en de stroom van contant geld die het genereert groter wordt, zal de waarde van het bedrijf toenemen. Deze toename van de waarde van het bedrijf drijft de waarde van de aandelen op.

Omdat ze zelf een deel van het bedrijf bezitten, krijgen de aandeelhouders een stem in de Algemene Vergadering die de bestuurders aanstelt. Dat is een groep individuen die toezicht houden op belangrijke beslissingen van het bedrijf. Ze hebben de neiging om veel macht uit te oefenen op het Amerikaanse bedrijfsleven. Bestuurders beslissen of een bedrijf zal investeren in zichzelf, andere bedrijven zal kopen, een dividend betalen of eigen aandelen inkopen. Directeuren zullen wat advies geven, maar de raad van bestuur neemt de uiteindelijke beslissing.

Zoals met de meeste dingen in het leven, staan tegenover de mogelijke beloning uit het bezit van aandelen in een groeiend bedrijf een aantal mogelijke valkuilen. Aandeelhouders dragen volledig de risico's die inherent zijn aan de exploitatie van het bedrijf. Als de zaken slecht gaan, kunnen aandelen in waarde verminderen. Ze kunnen zelfs uiteindelijk waardeloos worden als het bedrijf failliet gaat.

Verschillende klassen van de aandelen
Af en toe vinden bedrijven het nodig om het stemrecht van een onderneming te concentreren in een specifieke klasse van aandelen. Vaak gebeurt dat als een bepaalde groep mensen eigenaar zijn van de meerderheid van de aandelen. Bijvoorbeeld, een familiebedrijf kan soms een tweede klasse aandelen creëren voor de familieleden die, laten we zeggen, 10 stemmen per aandeel vertegenwoordigen, terwijl ze aan een andere klasse van aandelen die slechts één stem per aandeel geven.

Wanneer er meer dan één klasse aandelen bestaat, worden ze vaak aangeduid als Klasse A of Klasse B-aandelen.

Vervolgstappen

We hopen dat dit niet het meest pijnlijke is van wat u deze week te lezen had. U bent nu vertrouwd genoeg met de beurszaken om indruk te maken op mensen die heel snel onder de indruk zijn. Het kennen van de reglementen en de algemene werking van de beurs is slechts de eerste stap in uw beleggingscarrière. Onthoud dat het handig om weten is dat elk aandeel een evenredig deel is van een bedrijf, en dat de mogelijke beloning geweldig kan zijn, maar dat aandelen ook risicovoller zijn dan geld op een bankrekening.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top