Hoeveel is de belasting op dividenden in België.

Naam van de vraagsteller: 
Eric
Onderwerp van de vraag: 
Andere
Antwoord op de vraag: 

Op de uitbetaling van een Belgisch dividend wordt 27 procent roerende voorheffing afgehouden. Van een dividend van 10 euro bruto blijft zo 7,3 euro netto over. En dat is meteen de eindsom. Ze moet niet meer worden opgenomen in de belastingaangifte.

Bij een buitenlands dividend ligt de fiscale impact hoger. Zo moet u bij Amerikaanse aandelen eerst 30 procent Amerikaanse belasting betalen. Van de 10 dollar bruto blijft zo 7 dollar over. Vervolgens moet u op dat bedrag nog eens 27 procent Belgische voorheffing betalen. Op die manier komt het eindbedrag uit op 5,11 dollar.

En dan wordt niet eens rekening gehouden met de kosten die de banken vragen voor de uitbetaling van buitenlandse dividenden.

Gelukkig heeft België met heel wat landen een dubbelbelastingverdrag afgesloten. Hierdoor kan de fiscale impact worden gemilderd. De buitenlandse voorheffing blijft dan beperkt tot 15 procent. Voor Amerikaanse aandelen kunt u zo de helft van de buitenlandse voorheffing recupereren.

U heeft daarbij twee mogelijkheden.

  1. Ofwel recupereert u de voorheffing achteraf. In dat geval moet u een speciaal formulier overmaken aan uw bank en aan de fiscus. Daarna wordt u deels terugbetaald. De hele operatie kan echter meer dan een jaar duren. Bovendien rekenen banken kosten aan voor de opmaak van een dossier.
  2. Of u kunt in sommige banken vragen dat ze de verlaagde voorheffing automatisch toepassen. Die aanvraag moet u dan wel een tijdje voor de uitbetaling van de coupon doen. 

 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top