2.01. Marktindicatoren: de Advance / Decline lijn

De opbouw van de indicator

De Advance-Decline lijn (A/D) is één van de meest gebruikt indicatoren om de hartslag van de markt te meten. Deze indicator bestaat uit de som van de dagelijkse waarden van de Advancing-Declining Issues indicator. De Advancing-Declining Issues indicator berekent dagelijks het verschil tussen het aantal aandelen, die stijgen en het aantal aandelen, die dalen op de NYSE, de beurs van New-York.

Indien gisteren 1.198 aandelen stegen (Advance) en 882 daalden (Decline), dan is het verschil 316. De waarde van de Advance-Decline lijn is 316 op die eerste dag.

Indien vandaag 1.183 aandelen stijgen en 965 dalen, dan is het verschil 218. Bij de waarde van de Advance-Decline lijn van de eerste dag (316) tellen we dan 218 bij. De waarde van de Advance-Decline lijn wordt dan 534 vandaag.

Hieronder een tabel met een simulatie over 5 dagen:

De Advance-Decline lijn start steeds vanaf nul aan het begin van de te evalueren periode. De waarde op zich is niet zo belangrijk. Van belang is de richting van de lijn alsook de hellingshoek van de Advance-Decline lijn.

Voorbeeld

Bron: Stockcharts

Hierboven de Advance-Decline lijn voor de NYSE beurs onderaan de grafiek van de S&P500 index. Deze index bestaat uit de 500 grootste aandelen, die noteren op de NYSE beurs.

Interpretatie van de indicator

 1. Divergentie van de A/D lijn met de onderliggende index

  De actieve belegger kijkt naar de richting van de Advance-Decline lijn. Stelt hij vast dat de A/D lijn daalt maar de onderliggende index in dit geval de S&P500 nog verder stijgt of vlak loopt, dan bouwt de belegger best wat posities af.
   

 2. Actief handelen met koersgemiddelden moving average (MA) 10 en 50 op de A/D lijn

  Een actievere belegger kan eveneens handelen op basis van de 2 koersgemiddelden namelijk de MA op 10 perioden en de MA op 50 perioden.

  Kruist de MA 10 de MA 50 opwaarts, dan koopt de belegger bijvoorbeeld een tracker op de S&P500. Daalt de MA 10 door de MA 50, dan sluit de belegger zijn positie.
  In de grafiek hieronder duidt een groene verticale lijn een opwaartse kruising van de MA 10 met de MA 50 aan.

  Een rode verticale lijn duidt een neerwaartse kruising van de MA 50 door de MA 10 aan. Een aandachtig lezer stelt vast dat de rode lijn vaak gevolgd wordt door een verdere (al dan niet forse) daling.
  Een groene lijn is in de meeste gevallen ook een prima instappunt en wordt doorgaans gevolgd door een verdere stijging van de index, in dit geval de S&P500.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top