2.06. Investor Intelligence

De opbouw van de indicator

De beleggersvereniging American Association of Individual Investors (AAII) telt 170.000 leden en ondervraagt wekelijks hun leden over hun mening over de beurs. Deze cijfers worden iedere donderdag op hun website http://www.aaii.com/sentimentsurvey geplaatst.

De leden van de AAII vereniging geven wekelijks hun beursvisie voor de komende 6 maand. Denken zij dat de beurs zal stijgen, dan vinken zij “Bullish” aan. Zijn er ze eerder pessimistisch, dan antwoordden ze “ Bearish” en zien zij de beurs eerder zijwaarts bewegen, dan kiezen zij voor “Neutral”.

Deze cijfers worden doorgaans als een contrarian indicator gebruikt. Hoog pessimisme bij de beleggers wordt immers vaak gevolgd door periodes van stijgende koersen.

Hieronder een grafiek met de grafische weergave van de Bulls (groen) en de Bears (rood)

Interpretatie van de indicator

Het grijze histogram hieronder is de verhouding tussen het aantal Bulls en Bears. Zijn er 2 maal meer optimisten dan pessimisten, dan is waarde 2. De laatste waarde 1,2 duidt er op dat 1,2 x meer optimisten dan pessimisten zijn.

Bij een waarde 1 zijn er evenveel optimisten dan pessimisten.

Bron: StockChart

De grootste toegevoegde waarde ligt in de extreme waarden. Een sentiment hoger dan 2 duidt om heel wat optisme en vaak stijgt de markt dan nog wat door. Een ideaal instappunt is deze waarde niet.

Indien de waarde onder de 0,6 (rode horizontale lijn), dan duidt dit op extreem pessisme en is dit doorgaans een goed instappunt. In de meeste geval volgt er een stijging. Heel wat beleggers verkopen hun posities en jagen de koersen fors neerwaarts. Koopjesjagers komen in de markt en tillen de beurs wederom hoger.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top