2.08. De VIX Index

De opbouw van de indicator

The CBOE Volatility Index werd ontwikkeld in 1993 door de CBOE (Chicago Board of Options Exchange). De koers van de VIX wordt berekend op basis van optiekoersen op de S&P500 index en meer specifiek opties, die at-the-money zijn.

De prijs van een optie is onderhevig aan volatiliteit. In dalende markten willen beleggers zich kost wat kost indekken en nemen opties fors in waarde toe. Stijgen de optiekoersen, dan stijgt de VIX index eveneens. Indien er weinig volatiliteit is, daalt doorgaans de waarde van opties en zal de VIX index dalen.

De VIX index wordt ook de “angstbarometer” genoemd. Hoge VIX waarden duiden op een onbehagen bij beleggers.

Interpretatie van de indicator

Wat betekent de koers van de VIX index concreet?

De VIX index schommelt theoretisch tussen 0% en 100%. In de praktijk wordt dit eerder tussen 5% en 60%. Een waarde 15 betekent concreet dat 68% van de beleggers menen dat de S&P500 index in de komende 12 maand met 15% kan schommelen.

Traders stellen, dat een VIX index hoger dan 30 wijst op een ernstige correctie op de beurzen. Een waarde hoger dan 20 ervaart men eerder als een tussentijdse correctie.

Hiernavolgend een grafiek van de VIX index samen met de S&P500 koersgrafiek over de laatste 3 jaar. De VIX steeg 8 maal door de 20% grens. Dit duidde steeds een koerscorrectie van de S&P500 index aan.

Indien de VIX wederom onder de 15% daalt, spreekt men van een herstel van vertrouwen van de beleggers.

Bron: StockCharts

Hoe actief beleggen op basis van de VIX?

Lange termijn beleggers

John D. Rockefeller, de rijkste man ter wereld eind 19de eeuw, vergaarde zijn fortuin op de beurs. Zijn credo was: "The way to make money is to buy when blood is running in the streets.” of met andere woorden, "Koop wanneer angst overheerst op de beurs en iedereen zijn aandelen verkoopt." De VIX indicator is hiervoor een uitgelezen indicator.

Indien de VIX index boven de 20 stijgt, maken lange termijn beleggers gebruik van deze correctie om hun posities te versterken.

Korte termijn beleggers

Een originele korte termijn strategie is de “MultiStage VIX Rocket”. Deze strategie verwijst naar ruimteraketten, die in verschillende stappen hun topsnelheid bereiken. Ook hier bouwt de trader in verschillende stappen zijn posities op.

Hoe gaat de korte termijn trader te werk?

  1. De VIX stijgt door de 20% lijn. De trader neemt een eerste positie in op de S&P500.
  2. Stijgt de VIX verder door de 25% lijn, dan neemt de trader een tweede positie in.
  3. De 30% lijn geeft op zijn beurt aanleiding tot een derde positie.
  4. De laatste positie wordt ingenomen bij het doorbreken van de 40% lijn.
  5. Alle posities worden gesloten van zodra de VIX index “tot rust” komt onder de 15%.

De VIX index heeft men niet enkel op de S&P500 index, maar ook op andere indices zoals de Nasdaq, DowJones en zelf aardolie. Hier een lijst van volatiliteitsindices op Amerikaanse indices.

Chart 5 - CVR3 VIX Market Timing

 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top