2.09. De Skew Volatility Index

De opbouw van de indicator

De Volatility Skew Index is een variant van de VIX index. De Skew kijkt naar het verschil van prijzen van enerzijds put opties en anderzijds call opties, maar beschouwt enkel opties, die minimaal 10% out-of-the-money zijn.

Dit wil zeggen dat de onderliggende index minstens 10% in de juiste richting moet evolueren, vooraleer de opties iets waard worden bij de vervaldag. Beleggers, die dergelijke opties kopen, vrezen wel degelijk een forsere correctie of een stijging van minimaal 10%.

Interpretatie van de indicator

De Skew index schommelt doorgaans tussen 100 en 150. Indien de Skew index door de 140 punten stijgt, spreekt men doorgaans van een correctie van minimaal 5% op de S&P500

Bron: StockChart

De interpretatie van Skew is eenvoudig:

  • Een stijging signaleert een verwachte beursdaling. Indien de Skew door de 140 grens stijgt, spreekt men van een marktcorrectie en kan de belegger overwegen om posities op te bouwen.
  • Vergelijk de Skew index ook met de VIX index. Indien de Skew index stijgt, wat duidt op een verwachte beursdaling, dient ook de volatiliteit toe te nemen. Indien dit het geval niet is, is dit een aandachtssein.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top