01. Zoek naar outperformers

Onze doelstelling is duidelijk: beter doen dan de beurs. Maar om de beurs te kloppen, heb je ten eerste een referentie-index nodig en ten tweede aandelen, die beter doen dan deze index.

Begin 2016 waren er 45.508 beursgenoteerde bedrijven. Als belegger heeft u dus best wel een ruime keuze. Het is cruciaal om de betere aandelen te selecteren en objectief te kunnen vergelijken.

Hoe gaan we te werk?

Onze referentie-index is de MSCI World index. De MSCI World Index is een brede wereldindex, die grote (large caps) en middelgrote (small caps) bedrijven in 23 landen bevat en samen instaan voor 85% van de totale beurskapitalisatie in in ieder land. We selecteren aandelen, die deze wereldindex op regelmatige wijze kloppen. Onze selectie doet het beter dan de MSCI World op 15 jaar, op 10 jaar en op 5 jaar.  Onze aandelenselectie bestaat aldus uit stabiele outperformers. 

Deze methodiek houdt in dat "jonge" aandelen, die minder dan 15 jaar op de beurs noteren, niet voorkomen in de lijst. Vaak zijn deze jongere aandelen ook veel volatieler. Onze keuze voor deze ouwe beursrakkers komt ten goede aan de stabiliteit van de prestaties van onze selectie. Als ze beurs daalt, daalt onze selectie ook. Maar wat minder hard. Stijgt de beurs, dan stijgt onze selectie wat forser. Op de langere termijn zit u dus goed.

Enkele cijfers

De laatste 10 jaar tekende de MSCI World index een stijging op van 36,04%. Op jaarbasis is dit een stijging van 3,13%. Niet veel? Hou er rekening meer dat van oktober 2007 tot februari 2009 de index met 55,4% daalde ... . De selectie 101 beste aandelen van BeursAnalist behaalde over dezelfde periode een stijging van 170,20% of 10,45% op jaarbasis.

Indien de laatste 5 jaar beschouwen, stellen we vast dat de MSCI World index een stijging op van 58,95% optekent. Op jaarbasis is dit een stijging van 9,71%. In dezelde periode presteerde de selectie 101 beste aandelen wederom beter met een stijging van 125,98% of 17,71% op jaarbasis.

Enkel de winnaars koper, kan dus lonen. 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top