02. Ligging, ligging en ligging

Alles aan een huis kan je veranderen, behalve de ligging. Je kan verbouwen, schilderen, opsmukken, een stuk bijbouwen, de tuin aanleggen, en ga zo maar door. De ligging van het huis blijft wat ze is.

Natuurlijk bestaan er ‘mobiele’ huizen, geprefabriceerde woningen die men in de fabriek vervaardigt en nagenoeg om het even waar kan neerkwakken. Daar hebben we het niet over. We bedoelen dat je geen luxe-appartement op de zeedijk in Knokke kan verplaatsen naar het binnenland. Dat je geen gerenoveerde boerderij op het platteland naar de stad kan halen.

Een goede ligging is cruciaal bij de herverkoop van een huis, en dus ook erg belangrijk voor een geleidelijke waardestijging. Een slecht gelegen woonst zal minder snel (of niet) in waarde stijgen. Je zal er ook niet gemakkelijk een koper voor vinden als je snel wil verkopen omdat je bijvoorbeeld beroepshalve moet verhuizen.

Stel je voor dat je het huis van je dromen vindt, maar dat het pand vlakbij de spoorweg is gelegen. Geen probleem, redeneer je, aan de passerende treinen wen ik wel. Je koopt het huis, knapt het op en richt het in naar je eigen smaak. Aankoop en inrichting brengen de kost al gauw op ettelijke miljoenen. En dan verlies je tot ieders verbazing je job. Je vindt vrij snel een andere betrekking, maar je nieuwe werkgever eist dat je binnen een straal van x-aantal kilometers huist.

Dag droomhuis. Eens de scheiding van je huis emotioneel verwerkt is wacht de moeilijkste opdracht: op korte termijn een koper vinden. Je hebt immers geld nodig om in je nieuwe woonplaats een ander onderkomen te kopen. Elke kooplustige is het roerend met je eens: je huis is een mooi stukje architectuur, smaakvol ingericht en erg praktisch. Iedereen is gewoon weg van die sauna die je vorig jaar nog liet installeren. Maar iedereen knapt af op de treinen die elk kwartier het huis op zijn grondvesten doen daveren. Wat je zelf als een kleine handicap beschouwde (het passerende treinverkeer), is voor de kandidaat-kopers een breekpunt. Je blijft zitten met een mooi, maar slecht gelegen pand, of je wordt gedwongen het uiteindelijk te verkopen met een fors verlies.

Wat is echter een ‘slechte ligging’? 

Een terrein vlakbij een spoorweg in elk geval, net als de nabijheid van een druk verkeersknooppunt, een uitgangscentrum, een grote school of een vervuilende fabriek. Huizen in ‘betere’ buurten zijn voorts soms meer waard dan vergelijkbare woningen in zogenaamde ‘achtergebleven’ wijken. Al is deze laatste situatie tijdelijk, tot jolijt van de speculanten. Ze kunnen een aantrekkelijke woning kopen in een buurt met problemen, en gokken dat hulpprojecten de wijk weer op een hoger niveau tillen, met een waardestijging van het plaatselijk vastgoed tot gevolg. Denk maar aan de vervallen pakhuizen in en om oude havengebieden. Die waren jaren geleden voor een prikje te koop, maar kwamen recent weer op de markt als exclusieve (lees: peperdure) wooneenheden.

Huizen op topliggingen zijn niet meer te betalen, zal je terecht opmerken. Maar een goede ligging hoeft niet meteen een topligging te betekenen. Maak voor jezelf uit hoe je wil wonen. Rustig, in een levendige buurt, in de stad of het platteland, dichtbij je werk of in de nabijheid van een snelweg of een groot station. Zodra je die knoop hebt doorgehakt, selecteer je een aantal buurten die aan jouw voorwaarden voldoen én qua vastgoedprijzen binnen je budget passen. De zoektocht kan beginnen.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top