5 redenen waarom de prijs van de aardolie zal stijgen

Productievermindering door de OPEC landen

De OPEC besloot vorige week om de productie met 1.2 miljoen vaten te verminderen. Rusland volgt het voorbeeld en zou ook de kraan wat dichtdraaien. De beslissing van de OPEC was eerder onverwacht en zorgde voor een koersstijging van het zwarte goud van 12%.
De komende weken worden echter cruciaal. Ook in het verleden kondigde de OPEC reeds maatregelen aan maar kon deze nooit hard maken. Nu echter lijkt deze trend wat gekeerd.

De Amerikaanse aanvoer van schalie-olie stokt

De forse toename van Amerikaans schalie-olie zorgde mee voor het overaanbod aan aardolie maar de productie neemt niet meer toe. Ook in de Golf van Mexico werden vele boorplatformen stilgelegd daar een prijs onder de $ 100 deze forse investeringen niet kan dragen. Het gros van de schalie-olie producenten heeft een minimale prijs van $ 60 USD per vat nodig. De aanvoer van Amerikaanse olie neemt dan ook af.

Hedge funds bouwen nog steeds posities op

De meest recente cijfers van het CFTC toont dat de grote speculanten momenteel 288.000 WTI Crude Oil futures long staan ... en long blijven staan. Dit cijfer is aan de hoge kant. Meerdere van deze hedge fundmanager namen hun posities in rond $ 30 en zijn niet gehaast om nu reeds deze posities af te bouwen.

De productie van aardolie is geen constante

Heel wat aardoliebedrijven hebben hun productieapparaat al dan niet tijdelijk stilgelegd omwille van de lage koers van de aardolie. Nieuwe investeringen worden dan ook uitgesteld. De productie van aardolie kan dus niet heel snel opgevoerd worden indien een sterke economische groei de vraag doet toenemen. En beschouwen we even Nigeria, Irak en Libië. Deze belangrijke olieproducerende landen hebben een onstabiel politiek klimaat. De productie van aardolie kan snel dalen, waardoor prijzen sterk kunnen stijgen.

De vraag naar aardolie neemt toch wel toe

De vertragende economie in China en een warmer klimaat in het noordelijke halfrond drukten de vraag naar aardolie. Het International Energy Agency ziet echter nog steeds een groei van de vraag in de buurt van 1,2 miljoen vaten. Dit is hoger dan gemiddeld 5 jaar geleden.

Een langzaam stijgende vraag, een productieapparaat dat slechts met vertraging de vraag kan bijbenen en de OPEC, die krachtdadiger lijkt te worden kan de vraag richting $ 55 stuwen in 2017.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top