Aankoopopportuniteit voor Europese aandelen

1. Zeer goede macro-economische cijfers in de VS, in de Eurozone en in China. Die wijzen op een versnelling van de economische activiteit, ten minste op korte termijn. In de Verenigde Staten bleef het moraal van de gezinnen in november aanzienlijk stijgen om zo het hoogste niveau sinds de zomer van 2007 te bereiken. De gestegen ISM-indexen bevestigden ook een verbetering van het moraal van de bedrijfsleiders. Tenslotte was er een solide jobrapport met 178.000 nieuwe aanwervingen. In de Eurozone zitten we volgens de maandelijkse studie van de Europese Commissie terug op het niveau van de zomer van 2015 en van de lente 2011, wat wijst op een versnelling van de activiteit naar de jaarwisseling toe. In China tenslotte zijn de PMI indexen vooruitgegaan, zowel voor de industrie als de dienstensector, wat er op wijst dat de economische activiteit stijgt in lijn met de vooruitzichten van de regering.

2. Het akkoord van de OPEC om de olieproductie te verminderen. Die wordt geplafonneerd rond 32,5 miljoen vaten/dag, of de onderste grens van wat tijdens de top van Algiers van begin oktober werd aangekondigd. Het akkoord zal vanaf 1 januari gedurende 6 maanden van kracht zijn. Op 25 mei komt er een top van de OPEC om de verlenging van het akkoord te bespreken. Saoedi-Arabië snijdt het meest in zijn productie (0,5 miljoen vaten/dag). Iran (en ook Libië en Nigeria) mogen meer produceren, maar lichtjes minder dan voor het embargo. Dankzij dit akkoord zou de prijs van ruwe olie moeten stijgen naar 50-55 USD/vat. Verder zou hogere Amerikaanse productie de stijging van de prijzen moeten beperken.

De aandelenmarkten werden afgestraft door het naderende Italiaanse referendum en vooral door de volatiliteit en de stijging van de rentes. Dat laatste werd veroorzaakt door de publicatie van goede macro-economische cijfers in de VS en door geruchten die doen veronderstellen dat de ECB zich bij zijn volgende vergadering van het monetair comité minder accomoderend dan voorzien zou kunnen opstellen. Volgens deze geruchten zou de ECB nadenken over een manier om de markt er op te wijzen dat QE niet onbegrensd is en op een dag stopgezet zal worden om sommige landen (namelijk Duitsland) tot matiging aan te zetten. De persconferentie van Mario Draghi van volgende donderdag zal dus met argusogen worden gevolgd.

De Italianen van hun kant hebben massaal de voorgestelde constitutionele hervormingen verworpen, wat tot het ontslag van Matteo Renzi leidde. De Italiaanse president zet nu een discussieronde op. Dat kan enkele dagen tot weken duren. De meest waarschijnlijke uitkomst is een overgangsregering die technisch kan zijn of politiek samengesteld. In dit stadium is de hypothese van vervroegde verkiezingen, het slechtste scenario voor de aandelenmarkten, weinig waarschijnlijk. Na dit referendum is er op korte termijn geen belangrijke politieke gebeurtenis meer in Europa. Dat is een gunstig momentum, die ons een aankoopopportuniteit voor Europese aandelen lijkt.

 

Bron: Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top