Beste goudkever

Goudkoersen behaalden hun top op 1.375 USD/Ons in augustus. Goudkevers en would-be goeroe's droomden wederom luid van de 2.000 grens.

De koersstijging was echter gedreven door de grote vraag van beleggers via ETF's (exchange traded funds) and de gevreesde gevolgen van de Brexit.

Het vreugdevuur doofde snel. Begin oktober daalde de koers fors na berichten dat de ECB het aankoopprogramma van obligaties wil afbouwen. Ook de FED zorgde voor verkoopdruk na de melding dat de Amerikaanse economie voldoende sterk is om aan een renteverhoging te denken.

Stijgende intrestvoeten drukken steeds de goudkoers. "Waarom immers in het gele metaal beleggen, dat helemaal geen intrest opbrengst?", denkt de modale belegger.

De vraag naar fysisch goud blijft zeer zwak en viel zwaar terug bij de grootste verbruikers, met name China en India.

Specialisten verwachten dat de vraag naar goud kan herstellen en eerder sterk blijft in China en India, maar .... de mijnbouwers blijven ook niet stil zitten en blijven de productie verhogen.

Nakende rentestijgingen, een sterkere dollar en een zwakkere vraag drukken de goudkoers. Enkel geopolitieke gebeurtenissen of een sterke inflatie kunnen de koers nog opwaarts tillen. President-elect Donald Trump bracht de goudkoers op 9 november nog even tot 1.337. Het plezier voor de goudkevers was van zeer korte duur. De goudkoers fietste terug  richting 1.200 in minder dan een week.

De research van de World Bank, ongetwijfeld een zeer objectieve bron, kan enkel een dalende trend vaststellen voor de komende jaren ... richting 1.000 USD/Ons. U leest het zelf op http://www.worldbank.org/en/research/commodity-markets .

Ook optiebeleggers gaan uit van koersen onder de 1.200 USD/ons. 41,5% gaat uit van een koers onder de 1.200 binnen de 3 maand. Binnen de 12 maand wordt dit zelfs 52,8%.

Beste goudkever, laat u dus niet langer opjutten. Een short positie op goud zullen we u niet onmiddellijk aanpraten. Maar investeer uw centen misschien inaandelen of grondstoffen met stijgingspotentieel.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top