De beurs staat op zijn hoogste punt? Wat moet ik kopen?

De Dow Jones doet zijn best om de 20.000 punten grens te kapen. De aandelenlijstje prijken wederom op alle financiële websites. De bakker geeft wederom kooptips. Bakt ook hij het niet te bruin? Zo herkenbaar en zo klassiek: Jan Modaal of liever Jan met (beurs)Vrees herontdekt de beurs als net als deze weer op zijn hoogste punt staat. Jaren stond Jan aan de beurslijn en zag knarsetanden hoe de koersen maar bleven stijgen. Nu in december raapt Jan alle moed bijeen en zet (wederom) de stap. Ik ga aandelen kopen!

Als Jan met BeursVrees deze stap zet, loert doorgaans een correctie om de hoek.

Dan maar een obligatie kopen? Oh nee, blijf daar maar af. de rente kan amper lager en gaat de komende jaren enkel maar hoger. Wie nu een obligatie koopt, zal een minimaal dividend ontvangen, doch heeft een grote kans op een koersdaling. Ja, ook obligaties heeft een koers, waaraan u kan kopen of verkopen.

De beurs staat hoog. Obligaties zijn ook riskant. Wat moet ik dan in godsnaam kopen?

Een mogelijk antwoord vindt u bij de Wereldbank. De Wereldbank is geen bank maar en staat bekend om zijn objectieve analyses. Op http://www.worldbank.org/en/research/commodity-markets kan u de koersprognoses voor grondstoffen opvragen.

Wie onderaan de prognoses kijkt, ziet hetvolgende:

Goud en zilver hebben het niet onder de markt. Enkel koersdalingen in het verschiet tot 2025. Heel wat particulier beleggers werden goudaandelen in de maag gespiest door obscure would-be analisten met dure online abonnementen. Goud en zilver zijn hun glans voor de komende jaren kwijt.

Aluminium, koper, ijzererts, lood, nikkel, tin daarentegen gaan een mooie (lees: stijgende) toekomst tegemoet met ieder jaar een bescheiden stijging van +/- 5%.

Hoe een positie in basismetalen innemen?

De eenvoudigste manier is via een tracker en bij voorkeur een tracker, die enkel in basismetalen investeert. Belangrijk is dat de tracker ook wel wat volume en omvang kent.

Powershares Base Metals met ticker code DBB is naar onze mening de betere keuze. Enig nadeel, het noteert in USD, die momenteel wel aan de dure kant is. Maar als u de belegging voor 7 jaar aandurft, is het dollarrisico aanvaardbaar.

 

 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top