De Brexit en de gevolgen voor aandelenbeleggers

Zeggen dat het referendum over de Brext op 23 juni de financiële markten verraste zou een understatement zijn. Het Britse pond en Britse aandelen waren alle sterk gestegen in de week voorafgaand aan de stemming, maar gingen in crash-modus toen de resultaten duidelijk werden. 
 
In grote lijnen verwachten we dat de markten volatiel blijven in de komende weken en maanden en dat beleggers spelen op veiligheid. 
De Brexit brengt grote onzekerheid en zal uiteindelijk leiden tot een daling van het bruto nationaal product in het Verenigd Koninkrijk. We menen dan ook dat de Bank of England met renteverlagingen zal afkomen. 
 
Naast de zwakke overheidsuitgaven, verwachten we stijgende inflatie en een waardedaling van het Britse pond. Ook gezinnen zullen de knip op uitgaven houden. Economen hebben hun groeiprognoses voor 2016 verlaagd van 1,8 procent naar 1 procent en voor 2017 van 2,3 procent herleid tot -1 procent. 
 
Met een zwakkere Britse consumentenmarket voorzien analisten daarom eveneens een aanzienlijke vertraging van de groei in Europa. Economen hebben de Europese groei van het BBP verlaagd van 1,7 tot 1,5 procent in 2016 en van 2 procent naar 1 procent in 2017. 
 
Britse aandelen en vastgoed zijn het eerste slachtoffer van de Brexit. Dankzij de Europese "paspoort" rechten kon de Britse financiële sector zijn diensten te verkopen in heel de Europese interne markt. Dit komt op losse schroeven te staan en heel wat Londense bankiers maken zich klaar om hun koffers te pakken richting Frankfurt of Parijs. Aandelenanalisten nemen dan ook een neutrale houding aan voor Britse aandelen met focus op de Britse binnenlandse markt. 
 
Globaal gezien stellen de analisten hun koersdoelen voor de beursindices bij als volgt: van 6.600 tot 6.100 voor de FTSE 100, van 2.150 naar 2.000 voor de S & P 500 en van 3.350 tot 2.900 voor de Euro Stoxx 50.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top