Een testballonnetje van de ECB

Vorige week zagen we een lichte correctie op de aandelen- en obligatiemarkten. Aansluitend op het akkoord van Algiers was olie de enige activaklasse die erop vooruit ging. We zagen ook een sterke daling van het pond, dat afgestraft werd door de vrees voor een “harde Brexit” na de verklaringen van Theresa May en haar beslissing om artikel 50 te activeren voor het einde van het eerste trimester van 2017.

De stijging van de olieprijs (en van de inflatieverwachtingen) verzwakte de obligatiemarkten, die al afgestraft waren door het goede economische nieuws uit de VS (herstel van het vertrouwen van de bedrijfsleiders, gunstige tewerkstellingscijfers) en geruchten over “tapering” in de eurozone. Uiteraard gaat de ECB zijn aankopen niet van de ene op de andere dag stopzetten, maar de geruchten kunnen een testballonnetje van de ECB zelf zijn om de markt te testen.

Mario Draghi lijkt inderdaad steeds minder zin te hebben om de rente nog verder onder nul te laten dalen (omwille van de hoge kost voor de banken) en om de monetaire versoepeling (momenteel 80 miljard euro per maand) verder te zetten. Een beetje meer onzekerheid in de obligatiemarkten brengen, getuigt van een goed beleid aangezien de markten wel zeer gerust leken over de onbepaalde duur van het accomoderend beleid.

Dankzij hun korte duratie werd het obligatiegedeelte van onze gemengde fondsen verleden week niet aangetast door de daling op de obligatiemarkten.

Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top