Evaluatie van de Europese risicopremie

Evaluatie van de Europese risicopremie

Nadège Dufossé, Head of Asset Allocation, Candriam

 

Tijdens de zomer is de politieke berichtenstroom aanzienlijk gekalmeerd, maar de politieke agenda voor de komende maanden bevat heel wat nieuwe bronnen van onzekerheid. De komende maanden zullen waarschijnlijk gedomineerd worden door de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook de onzekerheid over de toekomst van Europa zal ongetwijfeld snel toenemen: Spanje moet een regering vormen voor eind oktober of voor de derde keer in amper twaalf maanden tijd parlementsverkiezingen organiseren; de Italiaanse premier Matteo Renzi staat voor een onzekere uitkomst van het constitutioneel referendum begin december; de onderhandelingen over de brexit moeten nu echt worden opgestart als het VK artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeert.

 

Door de relatie tussen groei en risicopremie zijn al die gebeurtenissen belangrijk voor de financiële markten. De markten zijn dan ook erg kwetsbaar in deze periode van lage groei. We verwachten dat de politieke onzekerheid hoog zal blijven in de komende maanden en dat kan impact hebben op het vertrouwen van de bedrijven, vooral op de investeringsbeslissingen. Maar we hebben ook geleerd dat marktschokken interessante opportuniteiten kunnen bieden als de centrale banken het programma voor de financiële crisis toepassen en ruimschoots liquiditeiten in de economie pompen om de negatieve gevolgen te verzachten.

 

De huidige risicopremie op Europese aandelen is volgens ons grotendeels te verklaren door de omvang van het politieke risico. We zien een correlatie tussen de relatieve prestaties van de eurozone ten opzichte van de VS en de toename van de politieke onzekerheid in Europa. De drukke politieke agenda voor de komende maanden zal de Europese risicopremie niet voor langere tijd doen dalen.

 

Strategisch blijven we bijgevolg neutraal voor aandelen uit de eurozone omdat er nog steeds geen nieuwe katalysator is om onze exposure te verhogen. Tactisch zouden we echter nog steeds kunnen profiteren van kortere perioden van re-rating.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top