Het bankgeheim in België? Sterker dan u denkt ...

Vele Belgische beleggers lonken naar het buitenland om wat taksen en belastingen te ontwijken. Is dit een goed idee?

Over welke taksen hebben we het?

1. De beurstaks

De beurstaks van 0,27% wordt geheven op het transactiebedrag bij aankoop of verkoop van aandelen. Indien u een rekening in het buitenland aanhoudt, kan u deze beurstaks inderdaad ontwijken. Daar is niets mis mee.

2. De speculatietaks

De speculatietaks zoals hier beschreven bedraagt 33% op de meerwaarde bij verkoop van aandelen binnen de 6 maanden. De Belgische banken en beursvennootschappen houden deze speculatietaks af aan de bron. Buitenlandse banken en brokers houden deze niet af. Met andere woorden, u dient deze taks zelf te berekenen en aan te geven als diverse inkomsten in uw jaarlijkse belastingsaangifte.

U kan uiteraard vergeten om deze speculatietaks aan te geven doch is dit wel verstandig?

Niet echt ... . In het kader van de informatie-uitwisseling geven quasi alle Europese landen zoals Nederland, Frankrijk en Luxemburg automatisch informatie door aan de Belgische fiscus. Zij geven door dat u een rekening aanhoudt in het land en dat u bijvoorbeeld intresten heeft ontvangen. Saldo's en meerwaarden worden nog niet door alle landen doorgegeven. Dit is echter een kwestie van tijd.

En hoe zit het in België?

In België  melden alle banken de rekeningen van hun klanten aan de Nationale Bank. En daar kan de fiscus niet zomaar aan. Er moet reeds een onderzoek (fraude, witwas, belastingontduiking) zijn vooraleer zij toegang kunnen vragen om uw rekeningen in te kijken. Bent u dus een brave huisvader, dan weet de fiscus niets over uw beleggingen.

Met andere woorden, de Belgen hebben in hun thuisland een sterker bankgeheim dan in het buitenland. Ooit was het anders.

 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top