Moeten beleggers zich zorgen maken over China?

Onder beleggers nemen de zorgen over China’s powerhouse-economie toe. De schuldenberg  in ’s werelds tweede economie wordt met de dag dreigender. Hoe denken de specialisten opkomende markten van Schroders over de financiële stabiliteit van de tweede economie ter wereld?

De laatste twintig jaar was China de groeimotor van de wereldeconomie. Sinds 1989 groeide de Chinese economie met gemiddeld 9,82% per jaar. Vorig jaar bedroeg de groei ‘slechts’ 6,9%, maar dat is nog altijd aanzienlijk meer dan de 2,3% die de VS realiseerde. De vraag is wanneer China de VS in omvang voorbij streeft. De voorspellingen lopen uiteen maar ze gaan er wel vanuit dat het Chinese succesverhaal nog wel even zal voortduren.  

Toch maken beleggers zich steeds meer zorgen, met name over de enorme schuldenberg. De vastgoedmarkt is een teken aan de wand, met veel leegstaande kantoren en woningen. De Bank for International Settlements (BIS) suggereerde onlangs ook dat een crisis in de Chinese bankensector dreigt als gevolg van de enorme toename in het aantal leningen. De BIS, ook wel de centrale bank van de centrale banken genoemd, mat het gat tussen de schuld/BBP ratio en de langetermijntrend en kwam voor China uit op 30,1 voor Q1 2016, terwijl elke meetwaarde boven de 10 wijst op een crisis in de komende drie jaar. Ander aspect van de bezorgdheid betreft de wijze waarop de overheid reageert op de groeivertraging. 

Wat het plaatje voor China vertroebelt, is dat de Chinese economie in een overgangsfase zit van een kapitaalintensieve naar een diensten- en consumptiegeleide economie. Dit veroorzaakt op natuurlijke wijze een vertraging van de economische groei, die wel nog eens extra wordt versterkt door de gevolgen van de financiële crisis in de afgelopen jaren.

(Robin Parbrook, Hoofd Aziatische aandelen)

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top