Quo vadis aardolie?

 

De koers van een vat ruwe aardolie daalde in 2014 van boven de 100 USD tot 30 USD begin 2016. Daarna steeg de koers wederom tot boven de 50 USD.

Maar nu is de ondergrens op 40 USD wederom doorbroken. Een aantal traders menen dat we wederom richting 25 tot 30 USD per vat gaan en dat lage olieprijzen een nieuwe realiteit zijn.

 

Hun argumenten zijn:

  1. De OPEC is niet langer een invloedrijke organisatie daar de leden eerst aan hun eigenbelang denken en de olieproductie blijven opdrijven, ondanks de overschotten.
  2. De vraag blijft laag en het aanbod zal hoog blijven.
  3. De voorraden blijven maar stijgen wereldwijd.
  4. Banken houden de kleine oliemaatschappijen overeind zodat ze kunnen blijven produceren al was het maar om de intresten op de leningen te betalen.

Niet akkoord met de pessimisten

We zijn een andere mening toegedaan. De aardolie gaat hoger in de komende maanden en nog een pak hoger in 2017. 55 tot 65 USD per vat is een realistisch koersdoel.

De aardolie-overschotten op de markt zijn eerder aan de lage kant. Jaarlijks drogen tot 8% van de productievelden op. Bij schalie-olie is dit zelfs 20 tot 50%. Er moeten dus nog steeds bijkomende aardolievelden ontgonnen worden.
 
Het Internationaal Energie Agentschap stelde bovendien dat de huidige overschotten niet meer dan 1,4% van de trimesteriële wereldbehoefte betreft. Heel weinig dus.
 
Ook de vraag blijft sterk. De markt heeft twijfels over de economische groei in China. Het is echter Indië, die langzaam maar zeker de grootste afnemer van aardolie wordt. Het is maar een kwestie van jaren meer. 
 
En wat aan de voorraadzijde?
 
Vooral op het Amerikaanse continent daalde de aardolieproductie sterk. De VS produceerde in 2015 8,4% minder aardolie. De OPEC landen 2% minder. De productie neemt dus wereldwijd af. De lage olieprijzen maken de aardoliewinning immers minder rendabel.
 
Het Internationaal Energie Agentschap stelt dat eind 2017 de vraag het aanbod wederom kan overstijgen. Een aardolieprijs van 65 USD zou een evenwichtskoers zijn. Aan deze prijs loont het voor aardoliebedrijven om wederom te investeren en nieuwe aardolievelden te ontginnen.
 
Aan een huidige koers van 40 USD houdt dit een stijgingspotentieel in van meer dan 50%.
 
Hoe kan u als belegger van een mogelijke stijging genieten? Koop een "Oil Major". Dat zijn de grotere aardoliebedrijven zoals Exxon, Royal Dutch en Total. Doorgaans geven zij ook een mooi dividend. We geven de voorkeur aan Total. Waarom kan u lezen in onze rubriek "Hoog dividend aandelen"

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top