Stilte voor de storm

Het is té rustig op de markten - stilte voor de storm?

Er zijn maar weinig perioden in de geschiedenis waarin de markten nog rustiger waren dan nu. Dat zou beleggers toch te denken moeten geven, waarschuwt Andrew Williams, value-specialist bij Schroders. De wereld is en blijft een onzekere plek. Er is nog altijd een veelheid aan onvoorspelbare krachten aan het werk. Maar het lijkt markten niet te deren. Ze blijven er rustig onder. Misschien is juist dat reden tot zorg...  

 

Het kalmst in 20 jaar

The Financial Times gaf recent wat inzicht in de volatiliteitsstatistieken van de huidige markten. De VIX-index, die de gemiddelde verwachte volatiliteit op de korte termijn weergeeft van de S&P 500, daalde daags na de Franse verkiezingen naar het laagste niveau sinds 1993. Slechts op drie andere dagen sinds deze graadmeter bestaat, werd een nog lagere stand bereikt. De gerealiseerde volatiliteit van de S&P500 gemeten over een periode van 90 dagen is gedaald tot slechts 6,7%. Daarmee is dit de rustigste markt sinds 1995. En in slechts 3% van de handelsdagen sinds 1928 heeft de S&P500 een nog lagere volatiliteit gerealiseerd.

 

’Als het mis gaat, gaat het goed mis’

Veel beleggers kijken er waarschijnlijk niet eens meer van op, maar voor Williams is de markt té rustig. Een professionele belegger waarschuwde in The Financial Times al, dat als het mis gaat op de markten, het héél erg mis zal gaan. Volgens dezelfde belegger is volatiliteit totaal onbruikbaar geworden als risicograadmeter. Maar wat is er dan toch aan de hand en waarom? Het lijkt erop dat veel beleggers het als normaal ervaren dat de rentes ultralaag zijn, er voldoende liquiditeit is en centrale bankiers doen wat ze kunnen om de zaak op de korte termijn te sussen. Ongeacht de gevolgen op de lange termijn. 

 

Beleggers zijn illusionisten

De illusie van de stabiliteit van het financiële systeem creëert op den duur zijn eigen instabiliteit, waarschuwde ooit econoom Hyman Minsky. Williams vult aan door te stellen dat de stabiliteit die veel beleggers denken te vinden in aandelen met obligatie-achtige kenmerken, een illusie is. Veel beleggers gebruiken deze obligatie-achtige aandelen als een soort kalmeringsmiddel, terwijl de waardering steeds verder uit de pas loopt met andere aandelen. Om maar te zwijgen over hoe de huidige marktomstandigheden zich verhouden tot de omstandigheden in het verleden. Het heeft veel weg van de stilte voor de storm.

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top