Twee belangrijke risico’s voor 2017

In afwezigheid van belangrijke publicaties en in een context van een zwakke liquiditeit waren er in de twee laatste weken van 2016 winstnames op de aandelenmarkten van de ontwikkelde landen. Dat was met name het geval in Japan (de Toshiba-affaire) en de Verenigde Staten. De obligatiemarkten van hun kant hebben zich lichtjes herpakt (de Duitse rente op 10 jaar steeg met bijna 0,4% naar 0,16%), terwijl de dollar wat glans verloor t.o.v. de euro. De aandelen uit de groeimarkten, die wat achtergebleven waren sinds de verkiezing van Donald Trump, profiteerden hiervan en ging wat omhoog.

In de eerste week van het jaar verwachten we de publicatie van enkele belangrijke economische statistieken, namelijk het bedrijfsleidersvertrouwen en het Amerikaanse tewerkstellingsrapport. Deze statistieken zullen de eerste beursdagen van het jaar domineren.

2017 wordt waarschijnlijk een jaar in verschillende fasen. Gezien de snelheid waarop de koersen zich aanpassen, voor zowel de aandelenindexen en obligaties als de sectoren en beleggingsstijlen, is het weinig waarschijnlijk dat de huidige tendensen het hele jaar zullen doorzetten. Voor de eerste helft van het jaar blijven we toch positief gestemd over de Europese aandelenmarkten: het politieke risico is overdreven, de relatieve waardering is aantrekkelijk, en de winstherzieningen vertonen een netto stijging dankzij het economisch herstel en de verzwakking van de euro.

Voor 2017 zien we twee belangrijke risico’s. Enerzijds een mogelijke terugkeer van de spanningen omtrent China, terwijl het land momenteel helemaal niet op de radar van de beleggers staat. En anderzijds een eventuele teleurstelling over de fiscale en budgettaire maatregelen getroffen door het Amerikaanse Congres, terwijl de markten net veel beloften “gekocht” hebben.

Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top