Waarom de rentes laag blijven in de VS

De Federal Reserve is niet in staat om een reeks van agressieve renteverhogingen door te voeren, waardoor de huidige trend van 'langer lager' nog een hele tijd zal aanhouden. Dat verklaarde Ken Leech van Asset Management, een dochteronderneming van Western Asset.

Leech is chief investment officer bij Western Asset en hoofdbeheerder van het Macro Opportunities Bond Fund van Legg Mason Western Asset, dat een waarde van 4,3 miljard dollar heeft. Hoewel sommigen voorspellen dat de Federal Reserve de rentes zal optrekken en de marktondersteuning zal afbouwen, verwacht Leech dat het bestaande monetaire kader grotendeels ongewijzigd zal blijven.

“Wij verwerpen de voorspelling dat het monetaire regime op korte termijn belangrijke wijzigingen zal ondergaan”, verklaarde hij.

“In de lente van dit jaar toonde de Federal Reserve zich meer inschikkelijk en dat was belangrijk voor het vertrouwen in de financiële markten en de wereldwijde economie. Maar de kans dat de Fed dit proces merkbaar zal versnellen, lijkt ons erg klein.”

De Federal Reserve verhoogde eind 2015 de rentes (die toen op het laagste punt ooit stonden), maar heeft sindsdien geen bijkomende stijgingen meer doorgevoerd.

Aanvankelijk weet de centrale bank dit aan de economische vooruitzichten, maar onlangs wees ze de aanhoudend lage inflatiecijfers aan als reden om de rentes niet verder op te trekken.

Leech verklaarde dat de Fed de rentes graag langzaam zou verhogen als de omstandigheden het toelaten, maar dat ze daar door diverse uitdagingen als gevolg van het lage groeitempo in de VS en de beperkte inflatie wereldwijd weinig marge voor had.

“De kans is klein dat de groei van de Amerikaanse economie merkbaar zal versnellen. Want hoewel de Amerikaanse consument het goed stelt en de last draagt, staat de productie op een bijzonder laag peil”, zo zei hij.

“Bovendien verwachten we dat de Amerikaanse en wereldwijde inflatie erg laag zal blijven, waardoor de centrale banken hun ondersteunende aanpak zullen voortzetten. De markt begint die ter discussie te stellen, maar wij blijven ervan overtuigd dat de centrale banken – inclusief de Fed – hun huidige koers zullen aanhouden.”

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top