Zonnepanelen op uw dak of in uw portefeuille?

Wereldwijd is zonne-energie aan een stevige opmars bezig. De belangrijkste reden hiervoor is dat, door de sterke daling van de prijs van zonnepanelen, het voor steeds meer particulieren en bedrijven financieel interessant is op basis van salderen (= terugdraaien van de stroommeter). De terugverdientijden van zonnepanelen zijn locatie specifiek en gemiddeld 10 jaar.

Zonne-energie maakt ook onderdeel uit van het energiebeleid van Europa maar ook van president-elect Donald Trump. Van 5% duurzame energie nu willen de overheden in 2020 tot 15% van de energie duurzaam opwekken.

Wat worden de toekomstige trends?

  • Door de steeds sterkere concurrentiepositie van zonne-energie neemt het aantal grote projecten toe en worden zonneweiden ontwikkelt van meerdere hectares in Europa.
  • Wereldwijd wordt inmiddels > 50% van alle investeringen in duurzame energie besteed aan zonne-energie.
  • Na jarenlange daling van de prijs van zonnepanelen wordt voor de komende jaren een redelijk stabiele tot licht dalende prijs verwacht.
  • Verdere prijsdaling zal vooral moeten komen van technologische vooruitgang, resulterend in hogere stroomproductie per zonnepaneel.
  • Investeringsbanken verwachten dat in 2100 wereldwijd meer dan 50% van de energievoorziening door zonne-energie wordt ingevuld. Nu is dit nog minder dan 1%.

Hoe beleggen in zonne-energie?

U bent overtuigd? Hoe kan u hier op inspelen? Wel, u kan zelf zonnepanelen leggen. Maar in België is dit een bijzonder groot risico. Politici, en in bijzonder de rode rakkers, geilen op belastingsverhogingen voor de middenklasse. Nietwaar, kameraad Freya Van den Bossche?

U kan echterook een tracker, die wereldwijd investeert in fabrikanten van zonnepanelen, kopen.

De tracker Guggenheim Solar (ticker TAN - beurs NYSE) is best aantrekkelijk. De koers viel de voorbije tien jaar met 93% terug van +300 USD tot 17,60 USD. Het kan dus positief verrassen voor wie dit een 7 tot 10 jaar in portefeuille wil of liever durft te houden.

 

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top