Blog van webmaster

De beurs staat op zijn hoogste punt? Wat moet ik kopen?

De Dow Jones doet zijn best om de 20.000 punten grens te kapen. De aandelenlijstje prijken wederom op alle financiële websites. De bakker geeft wederom kooptips. Bakt ook hij het niet te bruin? Zo herkenbaar en zo klassiek: Jan Modaal of liever Jan met (beurs)Vrees herontdekt de beurs als net als deze weer op zijn hoogste punt staat. Jaren stond Jan aan de beurslijn en zag knarsetanden hoe de koersen maar bleven stijgen. Nu in december raapt Jan alle moed bijeen en zet (wederom) de stap. Ik ga aandelen kopen!

Zonnepanelen op uw dak of in uw portefeuille?

Wereldwijd is zonne-energie aan een stevige opmars bezig. De belangrijkste reden hiervoor is dat, door de sterke daling van de prijs van zonnepanelen, het voor steeds meer particulieren en bedrijven financieel interessant is op basis van salderen (= terugdraaien van de stroommeter). De terugverdientijden van zonnepanelen zijn locatie specifiek en gemiddeld 10 jaar.

Zonne-energie maakt ook onderdeel uit van het energiebeleid van Europa maar ook van president-elect Donald Trump. Van 5% duurzame energie nu willen de overheden in 2020 tot 15% van de energie duurzaam opwekken.

5 redenen waarom de prijs van de aardolie zal stijgen

Productievermindering door de OPEC landen

De OPEC besloot vorige week om de productie met 1.2 miljoen vaten te verminderen. Rusland volgt het voorbeeld en zou ook de kraan wat dichtdraaien. De beslissing van de OPEC was eerder onverwacht en zorgde voor een koersstijging van het zwarte goud van 12%.
De komende weken worden echter cruciaal. Ook in het verleden kondigde de OPEC reeds maatregelen aan maar kon deze nooit hard maken. Nu echter lijkt deze trend wat gekeerd.

De Amerikaanse aanvoer van schalie-olie stokt

Beste goudkever

Goudkoersen behaalden hun top op 1.375 USD/Ons in augustus. Goudkevers en would-be goeroe's droomden wederom luid van de 2.000 grens.

De koersstijging was echter gedreven door de grote vraag van beleggers via ETF's (exchange traded funds) and de gevreesde gevolgen van de Brexit.

Het vreugdevuur doofde snel. Begin oktober daalde de koers fors na berichten dat de ECB het aankoopprogramma van obligaties wil afbouwen. Ook de FED zorgde voor verkoopdruk na de melding dat de Amerikaanse economie voldoende sterk is om aan een renteverhoging te denken.

Quo vadis aardolie?

 

De koers van een vat ruwe aardolie daalde in 2014 van boven de 100 USD tot 30 USD begin 2016. Daarna steeg de koers wederom tot boven de 50 USD.

Maar nu is de ondergrens op 40 USD wederom doorbroken. Een aantal traders menen dat we wederom richting 25 tot 30 USD per vat gaan en dat lage olieprijzen een nieuwe realiteit zijn.

 

Hun argumenten zijn:

De Brexit en de gevolgen voor aandelenbeleggers

Zeggen dat het referendum over de Brext op 23 juni de financiële markten verraste zou een understatement zijn. Het Britse pond en Britse aandelen waren alle sterk gestegen in de week voorafgaand aan de stemming, maar gingen in crash-modus toen de resultaten duidelijk werden. 
 
In grote lijnen verwachten we dat de markten volatiel blijven in de komende weken en maanden en dat beleggers spelen op veiligheid. 

Een portefeuille opbouwen die bij me past

Beleggen is het vastzetten van kapitaal gedurende een bepaalde tijd met winst of voordeel als doel. Hiertegenover staat risico, u beslist immers in onzekerheid. Vreemd genoeg wordt u min of meer gedwongen om te beleggen, u heeft namelijk te maken met inflatie en vermogensrendementsheffing. Gelukkig is beleggen ook leuk. Het wordt zelfs leuker als u volgens een strategie werkt. Beleggers die zonder doel op gevoel en intuïtie handelen zijn over het algemeen niet succesvol.

7-stappenplan

Het bankgeheim in België? Sterker dan u denkt ...

Vele Belgische beleggers lonken naar het buitenland om wat taksen en belastingen te ontwijken. Is dit een goed idee?

Over welke taksen hebben we het?

1. De beurstaks

De beurstaks van 0,27% wordt geheven op het transactiebedrag bij aankoop of verkoop van aandelen. Indien u een rekening in het buitenland aanhoudt, kan u deze beurstaks inderdaad ontwijken. Daar is niets mis mee.

2. De speculatietaks

Sell in may?

We zijn reeds een eind in mei. "Sell in may and stay away." is een oud beursgezegde. Klopt het? Ook nu stellen we vast dat de teneur begin 2016 eerder negatief is. Slaat het beursgezegde wederom toe?
 
Neen. De beurs timen is bijzonder moeilijk, zelfs voor de professionele beleggers, laat staan de kleine belegger. Eenieder, die u zegt dat hij of zij de marktbodem of beurstop kan voorspellen, liegt u waarschijnlijk voor.
 

Goed slapen is belangrijk

Beste lezer,

Uw slaap is belangrijk, heel belangrijk. Een beurscrash mag uw slaap niet verstoren. Indien een dalende beurs u uit uw slaap houdt, dan is er een probleem. En vroeg of laat verkoopt u uw aandelenbelegging, meestal op het laagste punt en net voor de  beurs weer aantrekt.

Hoe jonger we zijn, hoe minder nood aan zekerheid. Hou ouder we zijn, hoe meer belang we hechten aan stabiliteit en zekerheid.

Pagina's

Abonneren op RSS - Blog van webmaster

Copyright 2015 - 2016 - Disclaimer - Over ons - PrivacyContact

Back to Top